Σχολική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Καβασίλων

Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου 2002

 

                                      

Ο κανονισμός της Βιβλιοθήκης

Ο χώρος μας

Θεατρική Ομάδα

Βιβλία που διάβασα

Προτεινόμενα Βιβλία

Η άποψη των μαθητών για βιβλία που διάβασαν

Επισκέψεις τμημάτων

 

Γυμνάσιο Καβασίλων Ημαθίας

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2002

ΑΛΚΗ ΖΕΗ

"ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ"

kaplani.jpg (14183 bytes)

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ EΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:

ΜΕΛΙΑ: ΛΙΟΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΜΥΡΤΩ: ΤΣΟΥΛΦΑΊΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΠΑΠΠΟΥΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΝΙΚΟΣ: ΚΑΡΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

ΑΡΤΕΜΗ: ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΙΠΙΤΣΑ: ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΦΑΝΗ

ΜΗΤΕΡΑ: ΤΣΑΚΝΑΚΗ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ, Κα ΝΟΜΑΡΧΟΥ: ΚΟΥΤΣΙΑΔΟΥ ΚΟΥΛΑ

ΠΑΤΕΡΑΣ, ΑΛΕΞΗΣ: ΒΑΛΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΝΟΛΗΣ, ΝΟΜΑΡΧΗΣ: ΜΠΟΤΖΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Κα ΕΙΡΗΝΗ: ΚΟΥΤΣΙΑΔΟΥ ΚΙΚΗ

ΚΥΡ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΡΟΞΕΝΟΣ, Κος ΚΑΡΑΝΑΣΗΣ: ΤΣΙΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

kaplan1.jpg (20904 bytes) kaplan4.jpg (22073 bytes)
kaplan3.jpg (21169 bytes) kaplan2.jpg (26169 bytes)
kaplan5.jpg (26896 bytes) kaplan6.jpg (21345 bytes)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΚΑΛΙΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ:

ΠΟΛΩΝΕΖΑ “ΗΡΩΙΚΗ” ΣΟΠΕΝ,
ΕΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ,ΜΠΕΤΟΒΕΝ,
ΕΚΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ “ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” ΜΠΕΤΟΒΕΝ,
ΕΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ, ΝΤΒΟΡΖΑΚ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Βέροιας, το οποίο μας δάνεισε κοστούμια, διάφορα αντικείμενα και μικροέπιπλα.
Την εφημερίδα του Δήμου Αντιγονιδών που δημοσιεύει τα κείμενά μας.
Τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κύριο Χίρτογλου, για την πρόθυμη βοήθειά του.
Τον επιστάτη του Σχολείου, κύριο Βουλτσινό, το μαθητή, Χαμαλίδη Γ., και όλους τους άλλους που βοήθησαν στην κατασκευή του σκηνικού.
Το διευθυντή, κύριο Αναστασιάδη, για κάθε δυνατή διευκόλυνση.

 

Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ.

Αποφάσισα να συμμετάσχω στη θεατρική ομάδα του Σχολείου, επειδή σκέφτηκα πως για μένα θα ήταν κάτι καινούργιο μέσα στην καθημερινότητα. Επίσης θα είχα κάτι ν’ ασχοληθώ και θα αποκτούσα νέες εμπειρίες.

wpe1F.jpg (3360 bytes)

Το έργο που παρουσιάζουμε είναι εξαιρετικό. Τα πράγματα εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που σου κινούν το ενδιαφέρον. Εντύπωση στο κοινό θα κάνουν μάλλον οι ιστορίες του παππού και του Νίκου, όπως και σε μένα.

Από το συγκεκριμένο έργο έμαθα να φέρομαι στοργικά στους άλλους και επίσης πως η δικτατορία είναι κάτι που κανείς δε θα πρέπει να γνωρίσει ,επειδή εξαιτίας της χάθηκαν ζωές.

Εγώ παίζω το ρόλο του παππού. Με τον παππού έχουμε αρκετά κοινά σημεία αλλά και αρκετές διαφορές. Εκείνος είναι κατά της δικτατορίας και λατρεύει να λέει μύθους με νόημα. Αυτά ισχύουν και για μένα. Είναι ένας καλός άνθρωπος που έχει την ελπίδα βαθιά ριζωμένη στην καρδιά του και φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω την αγάπη που τρέφει για τις εγγονές του. Θα έλεγα πως και αυτά ισχύουν και για μένα, αν και δεν έχω ακόμη εγγόνια, αλλά πιστεύω πως αν αποκτήσω θα τα αγαπάω κι εγώ πολύ. Οι διαφορές που έχουμε με τον παππού είναι αρκετές, αλλά θα τονίσω μόνο μία. : τον παππού συνήθιζαν να τον λένε «σοφό» γιατί διάβαζε πολλά αρχαία κείμενα και γενικώς αρχαία κάτι που δεν συμβαίνει σε μένα, γιατί δεν τα πάω καλά με τα αρχαία.

Το κύριο νόημα που πέρασε ο παππούς σε μένα από αυτό το έργο είναι πως πρέπει να αντιμετωπίζω τα πάντα με ψυχραιμία και θάρρος.

Στις πρόβες δουλεύουμε ευχάριστα και ο καθένας ερμηνεύει το ρόλο του με σοβαρότητα όπου χρειάζεται και με γέλιο στις αστείες σκηνές. Στη σκηνή που ο Νόλης αποκαλεί την Πιπίτσα μαρή όλοι γελάμε, γιατί μας φαίνεται πολύ αστείο.

Πιστεύω ότι αυτό το θεατρικό έργο μας δίδαξε πολλά και μας έδειξε πώς να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες που έχουμε και κυρίως αυτές της υποκριτικής.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΤΑΞΗ Γ΄

 

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,

ΑΛΚΗ ΖΕΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ: “ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ”

 

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ

Ψάχνοντας έργο, για να το παρουσιάσω στη σκηνή, σκέφτηκα «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη κι ενθουσιάστηκα. Εκτός του ότι το βιβλίο είναι από τα καλύτερα παιδικά, θα μπορούσαμε μ’ αυτήν την αφορμή να καλέσουμε τη συγγραφέα του στο Σχολείο μας.

Εξέφρασα την ιδέα στη σύμβουλό μας και με ενθάρρυνε: «Καλέστε την. Θα σας βοηθήσω κι εγώ.».

«Θα έρθω κι εγώ» είπε η Ξανθή, φίλη μου και συνάδελφος (κάτι από την ψυχή της υπάρχει στο Σχολείο μας από τα τέσσερα χρόνια που δούλεψε σ’ αυτό).

Άρχισα λοιπόν να ονειρεύομαι: πώς θα την υποδεχόμασταν, πώς θα τη φιλοξενούσαμε, ποια θα ήταν τα λίγα λόγια που θα έλεγα προς τιμήν της: ότι το βιβλίο της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» είναι από τα πιο αγαπημένα μου, τόσο ανθρώπινο, τόσο τρυφερό, τόσο συγκινητικό. Ότι με τα βιβλία της μεγάλωσα το γιο μου, αλλά και τα παιδιά μου στο σχολείο. Θα της ζητούσα να μας συγχωρέσει για τα λάθη και τις ελλείψεις μας. Βάλαμε σ’ αυτό το έργο όλη μας την αγάπη που πηγάζει από τις αλήθειες και τα παραμύθια σας, θα έκλειναν.

arrabon.jpg (10431 bytes)

Ήξερα ότι απαιτούνταν κάποια έξοδα, αλλά πίστευα πως θα τα κατάφερνα. Θα εξασφάλιζα πρώτα τη σκηνή (έναν απλό σκελετό) με χρήματα του Σχολείου και για τα έξοδα της φιλοξενίας της συγγραφέα θα απευθυνόμουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Όμως η σκηνή δεν εξασφαλίστηκε τόσο εύκολα. Ο πρώτος ξυλουργός που ρωτήσαμε ζήτησε 300.000 δραχμές. Έπρεπε να βρούμε κάποιους άλλους. Κι αν όλοι ζητούσαν το ίδιο ποσό; Άρχισα ν’ αγωνιώ. Ύστερα είχε και πολλά χιόνια κι εξαιτίας τους έπεφταν σοβάδες από το κτίριο. Καινούργια έξοδα λοιπόν και μεγάλα. Βλέπετε οι Σχολικές βιβλιοθήκες εξοπλίστηκαν πλήρως, αλλά δεν προβλέφτηκε κάποιο επιπλέον ποσό ετησίως για τη συντήρησή τους, την ανανέωση του υλικού τους και για τις εκδηλώσεις που γίνονται από αυτές.

Την απογοήτευσή μου διαδέχτηκε η ελπίδα. Μπορεί του χρόνου που θα έχουμε πια σκηνή και δε θα είναι τόσο βαρύς ο χειμώνας να μπορέσουμε να καλέσουμε το συγγραφέα του επόμενου έργου που θ’ ανεβάσουμε.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

6-2-02

«Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ»

zeh.jpg (5865 bytes)

Κάθε συγγραφέας προσπαθεί να ζωντανέψει κάποιες όμορφες στιγμές μέσα σ’ ένα μυθιστόρημα. Έτσι και η Άλκη Ζέη θέλησε να ζωντανέψει κάποιες παιδικές στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες μέσα της στο μυθιστόρημά της : «Η μωβ ομπρέλα».

Τόπος δράσης του μυθιστορήματος είναι οι πανέμορφες και γεμάτες αγάπη και ζεστασιά γειτονιές του Μαρουσίου. Το βιβλίο μας παρουσιάζει τη φιλία μιας παρέας παιδιών. Μέσα σε μια γλυκιά και τρυφερή ατμόσφαιρα φαίνεται η ευαισθησία  και αθωότητα των μικρών παιδιών.

«Η μωβ ομπρέλα» διδάσκει τη δύναμη της φιλίας και μπορεί εύκολα να συγκινήσει κάθε μικρό και μεγάλο αναγνώστη, όπως συγκίνησε και μένα

5-3-2002 ΚΑΣΤΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΑ ΤΑΞΗ Γ΄

“ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ”

rages.jpg (14522 bytes)

“Κοντά στις ράγιες” είναι ο τίτλος ενός από τα πιο συναρπαστικά έργα της Άλκης Ζέη. Η συγγραφέας καταφέρνει με έναν θαυμαστό, “μαγικό” θα έλεγα τρόπο να μας μεταφέρει εκεί μακριά στην προεπαναστατική Ρωσία την εποχή που κυβερνούσαν οι τσάροι.

Καταφέρνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες να καθηλώσει τον αναγνώστη και να τον κάνει να ταυτιστεί με την ηρωίδα, τη Σάσα, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, και, θα ακουστεί παράλογο, να έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται κι ο ίδιος εκεί να δίνει το δικό του αγώνα για την ελευθερία. Μια μικρή “γεύση” αυτού του υπέροχου συναισθήματος μπορεί κανείς να την πάρει διαβάζοντας απλώς το βιβλίο αυτό.

Σίγουρα η Άλκη Ζέη είναι μια από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

“Ε.Π.”   ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

wpe11.jpg (4441 bytes)

Στο βιβλίο “Ε.Π.” η Ζωρζ Σαρή μας περιγράφει τα γυμνασιακά χρόνια μιας τάξης και συγκεκριμένα μιας παρέας. Μέλη της παρέας αυτής ήταν τέσσερα κορίτσια: η ίδια η Ζωρζ Σαρή, η Άλκη Ζέη, η Αθηνά και η Αννούλα.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως φοιτούσαν σε γυμνάσιο θηλέων, καθώς οι νόμοι της δικτατορίας του Μεταξά δεν επέτρεπαν την κοινή φοίτηση αγοριών και κοριτσιών σ’ ένα σχολείο.

Κάθε κορίτσι είχε κι από ένα όνειρο για το μέλλον. Η Ζωρζ ήθελε να γίνει ηθοποιός και η Άλκη συγγραφέας. Πολλές φορές όμως, τα κορίτσια αναγκάζονταν να κρύβουν τα όνειρά τους, λόγω της διευθύντριας του γυμνασίου. Ήτανε μια καθηγήτρια που, απ’ ότι μας περιγράφει η Ζωρζ, προσπαθούσε να ξεσπάσει στα παιδιά, αλλά κατά τη δική της γνώμη, το έκανε για το καλό τους.

Παρόλα αυτά τα κορίτσια δεν πτοούνταν. Πρώτα απ’ όλα έδωσαν τον όρκο της φιλίας:

“Ε.Π. Ε.Π. τι πάει να πει;

Ενωμένες για πάντα

Σε θάνατο και σε ζωή…..”

Όμως, ύστερα από λίγο καιρό, ήρθε και ο πρώτος τσακωμός ανάμεσα στις δυο καλύτερες φίλες, τη Ζωρζ και την Άλκη. Μια μικρή παρεξήγηση λόγω μιας έκθεσης, που σχεδόν είχε αντιγράψει η Ζωρζ. Η Άλκη την πείραξε και η Ζωρζ έβαλε τα κλάματα νομίζοντας πως η φίλη της θα το πει και στις τις άλλες. Εκείνη όμως δεν το έκανε και οι δεσμοί φιλίας μεγάλωσαν.

Μ’ αυτά και τα άλλα η Α΄ γυμνασίου ήταν παρελθόν. Τώρα διάβαιναν το δρόμο της Β΄ γυμνασίου. Τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτή τη χρονιά ήταν δύο: η Ε.Ο.Ν. και το γράμμα της Ζωρζ στο βασιλιά, που και τα δύο ήταν αφορμή για καβγάδες ανάμεσα στις αδελφικές φίλες.

Η Ε.Ο.Ν. ήταν η εθνική οργάνωση νεολαίας στην οποία η Ζωρζ έγινε μέλος. Αντίθετα η Άλκη δε συμπαθούσε την Ε.Ο.Ν. Σε μια διαφωνία τους τα δυο κορίτσια δεν άργησαν να πιαστούν στα χέρια. Αυτό είχε επαναληφθεί, όταν η Ζωρζ έστειλε στο βασιλιά γράμμα κι εκείνος απάντησε. Την άλλη μέρα η Ζωρζ καυχιόταν γι αυτό της το κατόρθωμα, που ήταν αφορμή του τσακωμού. Δεν ήταν όμως αρκετά αυτά, για να διακοπεί η φιλία τους.

Έτσι έφτασαν και στη Γ΄ γυμνασίου που συνέβη το μοιραίο. Η Ζωρζ πήγε σε άλλο σχολείο λόγω μιας τρομερής της αταξίας. Είχε εξαπατήσει την κύρία Ερασμία. Με μια “κομπίνα” που είχε σκαρφιστεί το πονηρό της μυαλό γλίτωσε τα μπουκλάκια της Μαριάννας, που θα έκοβε η κυρία διευθύντρια. Τελικά έγινε αντιληπτή, τιμωρήθηκε και ο πατέρας της της άλλαξε σχολείο.

Στην αρχή η λύπη για όλες τις φίλες ήταν μεγάλη. Όμως κατά τη διάρκεια του χρόνου η Ζωρζ ξέχασε τις φίλες της. Εκείνες σκέφτονταν να τη βγάλουν από την “Ε.Π”. Τελικά ξαναγύρισε και ξανασυμφιλιώθηκε με τις πολυαγαπημένες της φίλες.

Το αξιοθαύμαστο είναι πως και οι τέσσερις ακολούθησαν το επάγγελμα που είχαν βάλει ως στόχο. Κανείς δεν μπόρεσε να τις εμποδίσει.

ΣΑΛΙΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ΄

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση αυτή πιστεύω πως θα άρεσε πολύ σ’ αυτούς που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Εγώ όταν την παρακολούθησα πήγαινα στην ΣΤ΄ δημοτικού. Η γνώμη μου είναι ότι η παράσταση αυτή ήταν εξαιρετική. Και πιστεύω πως ήταν εξαιρετική, επειδή και το βιβλίο είναι πολύ καλό.
Ένας άλλος λόγος που ήταν τόσο ωραία είναι και η οργάνωση. Τα παιδιά ήταν πολύ καλά οργανωμένα και απ’ ότι φαινόταν ήθελαν να το κάνουν να μοιάζει αληθινό. Επίσης βασικό ρόλο παίζουν τα σκηνικά που ήταν και αυτά πολύ καλά και οι συντελεστές της παράστασης που φάνηκε ότι τα έδωσαν όλα σ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Συγχαρητήρια λοιπόν σ’ αυτούς που έκαναν την επιλογή του βιβλίου , στους ερμηνευτές και σε όλους τους συντελεστές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΗΣ ΤΑΞΗ Α΄

Επιστροφή